7/29/12

Kvelertak - s/t (2010)

Tänä kesänä olen ollut hyvin, hyvin laiska uuden musiikin suhteen. Olen käynyt läpi omia cd- ja mp3-kokoelmiani ja yllättynyt siitä mitä kaikkea sieltä löytyykään, sekä siitä, miten eri korvalla sitä kuuntelee vuosien takaisia suosikkeja. Ja sellaista. Ja sitten olen kuunnellut ihan helvetisti Kvelertakia.

Kvelertak on jälleen yksi syy rakastaa Norjaa. Tämä stavangerilainen bändi on tähän mennessä julkaissut vain yhden, omaa nimeään kantavan albumin (vuodelta 2010), joka on tyylillisesti hyvinkin innovatiivinen. Siitä on käytetty esim. termiä black 'n' roll, mikä on mielestäni hyvin kuvaava. Kvelertak sekoittaa hyvin onnistuneesti rock 'n' rollia, punkkia, black metalia, viikinkiaatetta, ja mitä vielä. Norjaksi, totta kai. Musiikki on energistä, väkivaltaista, mutta myös positiivista, mikä on mukava määre liittää joskus norjalaiseen metallimusiikkiin, jonka yleiskuva minulla ainakin on "synkeä bläkkis".

Myönnettäköön, että ensimmäiseksi ihastuin Kvelertakissa siihen bläkkispuoleen (esim. avauskappale Ulvetidin säkeistössä), ja olin vähän epäluuloinen tamburiinien ja muiden rock'n'roll-elementtien suhteen. Mielikuvat meikatuista pojista ja spandexeista eivät sopineet mielikuvaani Kvelertakista. No, se epävarmuus hälveni kuitenkin nopeaan kun aloin arvostaa näiden kaikkien eri tyylilajien soppaa kokonaisuutena. Ne pienet black metal -maistelut siellä täällä vain kasvattavat kuulijan nälkää. Jos albumi olisi kokonaan sitä, se ei olisi Kvelertakia.

Jostain syystä Kvelertak liitetään monesti stoner- ja sludgekategoriaan, mikä on aika kummallista. Tämän levyn kansitaiteesta tulee kyllä mieleen Baronessin levyt, mutta muuten en löydä sen kummempia yhtäläisyyksiä, kuin ehkä soundeista hieman. Hmm.

Tässäpä hieno viikinkianimaatiovideo Blodtørst-kappaleesta:Levylle annan pojoja 9/10. Kestää kuuntelua.

Mainittakoon tässä Norja-teemaan liittyen vielä, että blogin kirjoittaja lähtee viikon päästä loppuvuodeksi Norjaan opiskelemaan. Näitä seikkailuja voi halutessaan seurata Kvelertak-teemaisesti nimetyssä Ulvetid-blogissa. En tiedä vielä miten riittää aikaa tämän musablogin päivittelylle, mutta katsotaan sitä sitten. Ehkä sukellan Tromssan undergroundmetallipiireihin? :D No jaa.

2 comments:

  1. Moikka! Olet lukenut mun Pharmaca Phennica -blogia Bloggerissa. Oletko huomannut, että blogi on siirtynyt osoitteeseen http://aivolohkoperunat.blogspot.com? Tervetuloa lukijaksi uuteen osoitteeseen ;)

    ReplyDelete