9/1/12

Tytär - Kääntöpuoli (2009)

Tänään saapui tietoisuuteeni, että melkoisen mielenkiintoisen Valontuoja-debyytin vuonna 2007 julkaissut Tytär on julkaissut niinikään melko mielenkiintoisen EP:n kolme vuotta sitten. Jälleen olen kolme viimeistä vuotta ilmeisesti käyttänyt nimenomaan tämänkin julkaisun välttelyyn. Mut näinhän se menee.

Tytär on kyllä näemmä hiljentänyt olemassaoloaan viime vuosien aikana, kun ei netistä meinaa löytyä minkäänlaista tietoa bändistä. Liekö vielä edes olemassa? Kotisivua ei enää ole ja viimeinen sisäänkirjaus Myspaceenkin on kaksi vuotta sitten. Toivottavasti henki vielä bändissä pihisee. Perkele jos ei pihise.

Valontuojan tyyli oli rosoista ja raskasta rautalankaiskelmää. Hyvin uniikki levy, josta kuitenkin vertailukohtia voi löytää esim. Viikatteeseen ja Agentsiin. Omaperäisyydessä ja paikoin heviydessäkin Tytär tosin kiilaa edellämainittujen ohi. (Kuka ei kiilaa heviydessä Agentsin ohi, niin.) Tuolta levyltä kestosuosikkini on Murheen murtama, joka edustaa Valontuojan groovaavampaa osastoa.

No mutta mitäs Kääntöpuoli.. Ei jumankauta. Miten iloinen olinkaan, kun kuulin EP:n ensimmäiset sävelet. Tätä tyyliä minä aina etsin, vaan harvoin löydän. Tyttären evoluutio on ottanut täysin oikean suunnan - suunnan kohti raivokasta ja suorasanaista mielipuolimetallia, jota myös skitsofreniarokiksi tykkään nimittää. Tuota termiä olen käyttänyt myös Iiwanajulman musiikista. Iiwanajulma voisi edellistä levyään (Tuhottu tila) Kääntöpuoleen verraten olla Tyttären depressiivinen velipuoli. Tytär sen sijaan on mielipuoliudessaan aggressiivisempi ja rosoisempi kuin Iiwana. Ennalta-arvaamaton.

Iskelmästä ja rautalangasta on jäljellä palasia siellä täällä, mutta yleiskuva on enemmän (vaihtoehto-)metallin puolella, siinä missä Valontuojaa en metalliksi ensimmäisenä luokittelisi. Toisaalta, metalli voi kalskahtaa liian kylmältä määreeltä tähän bändiin. Musiikissa on kuitenkin kaikuja esim. Ismo Alankomaisesta suomalaisesta rock-musiikista, mutta raskaampana ja omalaatuisempana. Suuren muutoksen on läpikäynyt myös laulaja Willen tyyli, mikä aiemmin pyrki ehkä enemmän sinne klassisen iskelmän suuntaan. Kääntöpuolella Wille on päästänyt irti eikä enää tavoittele puhdasta ja perinteistä tyyliä. Välillä mietin onko kyseessä edes sama laulaja. Tätä en kyllä edes tiedä. Tiettyjen samankaltaisuuksien perusteella oletan että on. Kuitenkin. Tyyli on täydellisesti musiikkiin sopivaa, eri tunnetiloja taidokkaasti tulkitsevaa ääntelyä. Raivokas karjuminen luonnistuu erityisen mallikkaasti. Ja sensuelli kuiskailu. Esimerkiksi Seurassa-kappaleen päättävä kuiskaus  "Helpotuksen syvä huokaus tuli suustani kun päätin että vittu se oli viimenen kerta kun tähän porukkaan astun ilman väkivaltaisia otteita saatana" on jotenkin niin... todellinen. Irtipäästämistä on tapahtunut myös lyriikoissa eikä minkäänlaista normaaliutta pyritä tavoittelemaan. Vai miten on korrektiuden laita jos huutaa kertsissä että "voihan vittu sentään". Mun mielestä ihan vitun korrektia.

Onneksi se bändin Myspace-sivusto on vielä pystyssä, koska sieltä tuota EP:tä pääsee kuuntelemaan. Äxästä se löytyy naurettavaan alle neljän euron hintaan, eli seuraavaan levytilaukseen on tuo laitettava.

EP:n sielu tulee esille nimikappale Kääntöpuolessa ja siitä tehdyssä videossa. Minua juuri tämänkaltainen sekopäinen, raivokas ja silti groovensa säilyttävä musisointi miellyttää niin kovin. Sielunmaisemani, luulen.


Mikä synti, että tuolle videolle on kahdessa vuodessa kertynyt vain 133 katsontakertaa! Nyt jumalauta. Tämä bändi ansaitsee tulla kuulluksi.

Kääntöpuoleen olen aivan rakastunut. Tänään kilahtaa pisteitä 9,8/10.

1 comment:

  1. Minähän olen aivan tolkuttoman aikaisessa tämä infoiskuni kanssa, mutta tuo ep äänitettiin monta vuotta ennen Valontuojaa. Kuten todennäköisesti tiedätkin jo, jos kävit aikoinasi levyn kaupasta hakemaan.

    Tytär btw on julkaisemassa uutta levyä nyt 17.02.17, youtubesta löytyy Rajattomaan rakkauteen -musavideo ja bandcampista 2 biisin ilmaisjulkaisu Ikuinen. Lisäksi, jos et ole sattunut törmäämään, kannattaa tsekata myös laulajan Grande Vulgar -soololevy. Kovvoo rompetta.

    ReplyDelete